Reflexologi - sensomotorisk pedagogik

Vi föds alla med primitiva reflexer i kroppen och om de av någon anledning inte är integrerade så skapar det svårighete för oss. Läs mer om hur varje reflex påverkar oss nedan. De flesta av våra reflexer ska integreras under våra första levnadsår, där av är det viktigt för ett barn att gå igenom alla utvecklingsnivåer. Men även om vi integrerar alla reflexer under våra första år så kan vi skapa en obalans i reflexen även under vuxen ålder. Det räcker att vi är med om en händelse som påverkar oss mycket, så kan vi sätta våra reflexer i obalans igen. 

Du kan då fastna i en aktiv stressreflex, få inlärningssvårigheter, svårt att minnas var du lagt nycklar, spända muskler och mycket annat. Beroende på vilken reflex som försätts i obalans så kan du få olika symptom. Läs gärna mer nedan. 

Reflexer i vår kropp

Vi har ett gäng olika reflexer som påverkar oss. Här är några: 

Handreflexer: 
Dessa reflexer styr koordinationen i eller med handen och skapar en rumsuppfattning för oss. Det är även kombinationen mellan hand och öga eller hand och mun. 

Är dessa i obalans kan du uppleva tex:
Biter på naglar, håller hårt i pennan, tandgnissling, överreagerar känslomässigt, talsvårigheter, släpper antingen in människor för lätt eller håller alla på avstånd m.m

Huvud och benreflexer: 
De flesta av dessa reflexer styr vår fördelning av kroppen. Kunna göra korsande koordination, hålla oss upprätta eller skydda oss vid faror. 

Är dessa i obalans kan du uppleva tex: 
Dålig kroppshållning, skelning, spända ben, dålig balans, sliter på ojämnt på skorna, åksjuka, läs och skrivsvårigheter m.m.

Ryggradsreflexer: 
Dessa reflexer styr mycker av vår grovmotorik men även en del av finmotoriken. De hjälper oss att förstå i vilken ordning vi ska göra en viss rörelse osv. 

Är dessa i obalans kan du uppleva tex: 
Klumpighet, dåligt korttidsminne, rädslor, fobier, svårt att hoppa, svårt att springa, flyr gärna undan (ensamvarg), konflikträdsla, okoordinerade rörelser, har sällan ländryggen mot ryggstödet (sittandes)  m.m.

Stressreflexer: 
Dessa ska hjälpa oss att överleva när det dyket upp akuta hot för oss. De försätter oss i fight, flight eller freeze beroende på vad för fara vi står inför. Vid långvarig stress kan dessa reflexer låsa sig i ett aktivt läge. 

Är dessa i obalans kan du uppleva tex: 
Katastroftänk, svårt att slappna av, rädsla för att vara ensam, lättirriterad, lättskrämd, ångest, övertänker, låg stresstolerans, ljudkänslig, ljuskänslig m.m

Boka en tid för reflextest:
Fyll i dina uppgifter, berätta vilka reflexer du vill testa och integrera. Nämn även vilka tider som passar dig.  

 
 
 
 
unsplash